• +381 (0) 21 6 350 960

DALMACIJA


MAKARSKA - Makarska je srce Dalmacije i jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta Hrvatske. Smeštena je ispod parka prirode Biokovo u morskoj uvali između rta Osejave i poluostrva Sv. Petra. Pored Makarske u dužini 15km obale pod planinom Biokovo nalazi se 5 manjih naselja s dugogodišnjom turističkom tradicijom. To su Gradac, Drvenik, Zaostrog , Podaca i Brist. Gradac krasi jedna od najepših i najdužih šljunkovitih plaža na Jadranu. Drvenik je nešto manje ribarsko naselje kao i Zaostrog okupan oazom mira i lepote kojem doprinosi drevni franjevački samostan Podaca i Brist su mesta čiju se neiskvarenu lepotu svakim danom sve više turisti otkrivaju. Severozapadno od Makarske poznata su turistička naselja Baško Polje, Baška Voda, Donja Brela s prekrasnim plažama i gustim borovim šumama. Jugoistočno od Makarske popularna su letovališta i odmarališta Tučepi i Podgora.

SPLIT
je glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije iz koga vode putevi kopnom i morem u brojna letovališta širom Dalmacije. Grad s 1700 godina postojanja uz mnoštvo arheoloških, istorisjkih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palata, deo svetske baštine UNESCO-a. Ispred Splita proteže se Brački kanal, a iza njega uzdižu se planine Kozjak i Mosor i pogled na ostrva redom, Brač, Hvar, Paklenjake, Šoltu, Korčulu, sve poznate dalmatinske ostrva.
Turistička ponuda Splita interesantna je, posebna i zanimljiva i zbog splitske zelene tržnice. To je srce grada Splita, motivi izobilja raznih vrsta, ukusa, mirisa, boja. Za one koji žele osetiti na neki način duh grada Splita, njegova zelena tržnica je svakako nezaobilazno mesto.

ŠIBENIK - Šibenik, grad na ušću reke Krke, središnji je grad centralne Dalmacije, nalazi se između Zadra i Splita, a smešten je na kamenitim obroncima krševite Dalmacije. Grad kamenih kuća i ulica, grad s jednim od najrazvijenijih arhipelaga, ispred kojeg su mnogobrojna ostrva i ostrvca, uvale, bistro plavo more. More, koje čini najveći turistički resurs Šibenske rivijere, mediteranska klima, slikoviti pejzaži brojnih ostrva, i blizina dva nacionalna parka, slapovi reke Krke , čine Šibensku rivijeru posebno atraktivnu turističku destinaciju.

OMIŠ - Omiš je slikoviti gradić s pravim mediteranskim ugođajem, smešten na ušću reke Cetine. Omiš se nalazi u srcu Dalmacije, između dva vrlo važna turistička središta, Splita i Makarske. Reka Cetina sa svojim veličanstvenim kanjonom, koji je doslovno odsekao put do mora kroz planinu i duga peščana plaža, čine ovaj deo Jadranske obale jedinstvenim i nezaboravnim. Turističku ponudu Omiša obogaćuju i popularni sportovi kao rafting na reci Cetini, slobodno penjanje, jedrenje na dasci, plivanje i vaterpolo. U osamljenim uvalama u okolini Omiša moći ćete pronaći svoj kutak u raju. Postoji širok izbor restorana i vinarija, kafića i barova koji nude dobru noćnu zabavu za mlade.

BIOGRAD NA MORU
- Biograd na moru je grad udaljen tridesetak kilometara južno od Zadra. Smešten je na malom poluostrvu i kopnu. Biograd na moru nalazi se u središtu hrvatske obale, koga okružuju čak pet Nacionalnih parkova i dva Parka prirode.
Ako postoji mesto na jadranskoj obali koje treba posetiti i istražiti zbog njegove lepote, idealnog položaja, sklada, srdačnih ljudi i blizine najvažnijih hrvatskih nacionalnih parkova, kao i zaštićenih područja prirode onda je to svakako Biograd na moru. Zbog svoje blizine Zadru, Šibeniku, parku prirode Vransko jezero kao i zbog odlične povezanosti s autoputem Zagreb – Split, Biograd na moru je jedan oz značajnijih turističkih središta srednje Dalmacije.

ZADAR - Zadar, tri vekova star grad u severnom delu Dalmacije okružen brojnim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, od Paklenice i Vranskog jezera u zaleđu, Telaščice i Kornata ispred, i ne tako daleko slapova Krke, Plitvičkih jezera i Severnog Velebita. Osim što je idealna polazna destinacija za ta i mnoga druga ostrvska odredišta, Zadar je i sam atraktivno turističko odredište, ali i izuzetna bogata istorija i kulturna ostavština nalazi se u Zadru, od kojih su najpoznatiji :crkva Sv.Donata (mesto održavanja muzičkih večeri), antičke zidine starog grada kojima je okružen itd.