021/6350-960
Novi Sad
011/311-02-03
Novi Beograd YUBC

DRAKULA TURA I BUKUREŠT

Smeštajni objekti

Drakula


je izmišljeni lik, verovatno najpoznatiji vampir u literaturi i na filmu. Stvorio ga je irski pisac Bram Stoker 1897. godine napisavši horor roman Drakula.

Na jednom sastanku sa mađarskim orijentalistom Vamberijem, Stoker se zainteresovao za priče i legende o Vladu Drakulei kog je posle toga i uzeo kao uzor za lik u romanu Drakula.

Lik Drakule je verojatno utemeljen na vlaškom (danas u Rumuniji) vladaru Vladu III. Tepešu, koji je vladao 1446-1476, uz prekide. Vlad III. je ratovao protiv Turaka i bio veoma okrutan prema neprijateljima. Posebno je bio poznat po nabijanju neprijatelja na kolac. Ime Drakula je verovatno proizvod naziva Red Zmaja (Order of the Dragon), viteški red koji je osnovao nemački car Sigismund. Vlad II, otac Vlada III, bio je član Reda Zmaja. Na rumunskom jeziku Dragon se čita Drac (od latinski Draco). Kasnije se pridodao nastavak ul pa je Vlad II. postao poznat kao Vlad Dracul, ili Vlad Dragon (Vlad Zmaj).ISTANBUL Bec, jesen u Becu Venecija - jesen u veneciji, oktobar Zimovanje - Koponik - popusti Disneyland, Garadaland, Legoland, Zabavni parkovi za najmladje Mogucnost placanja do 6 rata bez kamate Delta Generali osiguranje - online putno zdravstveno osiguranje Wine house Bouquet - Novi Sad Beograd Apartmani