• +381 (0) 21 6 350 960

Bad Gastein

Cenovnici

Smeštajni objekti

Bad Gastein

U severnom delu Nacionalnog parka Hohe Tauern, u austrijskoj pokrajini Salzburg, nalazi se malo i udobno mesto Bad Gastein, poznato kao popularna banja. Sama reč “Bad” znači “banja”, što već najavljuje ovo mesto kao pre svega zdravu destinaciju.

Gradić se nalazi u Gastein dolini na nadmorskoj visini od 1.000 m. Popularnost ovom mestu je doneo Heilstollen - u prevodu “tunel koji leči” - zbog svojih termalnih i lekovitih voda, koje su kasnije privlačile pažnju mnogih naučnika. Tako je Theophrastus Pareclsus u 16. veku istraživao lekovite tajne izvora Bad Gastein-a. Marija Kiri i Hajnrih Mahe su u ovim čuvenim vodama otkrili radon, koji je rezultirao još većom popularnošću “radon terapija”.

Bad Gastein ima oko 6.000 stanovnika i dugu istoriju oličenu u kulturi ovog naroda. U stara vremena ovde se nalazio rudnik zlata, a u srednjem veku je postao Arhiepiskopija Salzburga. U 19. veku postaje poznat po toplim izvorima, što dovodi u Bad Gastein mnoge poznete i važne ljude poput Elizabete od Austrije, iranskog kralja Mohameda Reza, cara Vilhelma I i Bizmarka. Posle Drugog šlesviškog rata Bizmark je u Bad Gastein-u potpisao Gastein Konvenciju koja se ticala provincija Schleswig i Holstein.

Nažalost, zbog popularnosti novih i modernijih turističkih centara, Bad Gastein je u drugoj polovini prošlog veka izgubio na posećenosti, ali je poslednjih par godina počelo novo ulaganje u razvoj ovog lepog gradića.

Pored lekovitosti banje, Bad Gastein je poznat i kao ski centar tokom zime. Godine 1985. ovde se održao Svetski Šampionat u alpskom skijanju. Takođe je čest domaćin svetskih snowboard i bordercross takmičenja. Pored finih uslova za skijanje, ovo mestašce nudi i puno prelepih i udobnih planinskih lokala sa odličnom hranom, pićem i duštvom.

Bad Gastein ima 200 km padina za skijanje, koje se uzdižu i do 2.700 m. Postoje staze za sve ukuse: 60 km lakih, 117 km srednjih i 24 km teških staza. Postoje i različite pogodnosti poput dubokog snega, brda za porodično skijanje i sl. Optimalna visina skijališta i mašine za veštački sneg garantuju odličnu skijašku sezonu od novembra do kraja aprila. Na samo nekoliko kilometara od Bad Gastein-a nalaze se i ski centri Bad Hofgastein i Dorfgastein, gde možete upotpuniti skijašku ponudu.