• +381 (0) 21 6 350 960

Rtanj

     Prirodno dobro Specijalni rezervat „Rtanj“ je zaštićeno područje međunarodnog i nacionalnog, izuzetnog značaja prve kategorije, udaljen od Novog Sada oko 300km.          
    Legende o planini sa čijeg se vrha može videti ušće Save u Dunav, mitovi o skrivenom blagu u njenoj utrobi, tajne o vanzemaljcima i užarenim kuglama koje je nadleću, priče o pozitivnoj energiji kojom zrači, ali i zadivljujuća lepota, veličina, savršen geometrijski oblik i lekovito bilje koje raste samo na njenim obroncima, čine Rtanj zagonetnim delom prirode čije tajne još uvek nisu otkrivene. Misteriozni veo koji prekriva Rtanj, čini da se naučnici i dalje spore oko toga da li je ova planina drevna piramida, delo prirode ili viših sila.
    Jedno je sigurno, iz ravnica Istočne Srbije naglo se diže planina koja izaziva divljenje. Na njenim obroncima savršenog oblika raste retko lekovito bilje, a mnoštvo podzemnih izvora, pećina i jama krase skrivene delove njene unutrašnjosti. Zbog svega toga Rtanj predstavlja fenomen koji iz godine u godinu, privlači sve veći broj turista, naučnika, avanturista i planinara. Svako ko je bar jednom posetio ovu planinu tvrdi da je osetio neobjašnjivu energiju, da vazduh drugačije miriše, a da priroda koja je okružuje izgleda potpuno nestvarno. Neki tvrde da su se uz pomoć čuvenog rtanjskog čaja izlečili, a drugi da su ovde našli mir.
     Najviši vrh je Šiljak (1565m) na kom se nalaze ruševine nekadašnje crkve – kapele Svetog Đorđa. Zanimljiva informacija vezana za ovu crkvu je da ju je 1935. godine uz pomoć 1000 radnika u čast muža, izgradila žena vlasnika rudnika „Rtanj“ nakon njegove smrti. Danas se na njenom mestu nalaze ruševine, jer su je tragači za zlatom u više navrata rušili uz pomoć dinamita. Do sada je utvrđeno da Rtanj ima nagib strana identičan onom na piramidi posvećenoj Mesecu u Meksiku, kao i uglove koji se poklapaju sa onima na Keopsovoj piramidi.